2loa Vd Phyllis 14 W0-te

  • Uploaded by: Phyllis
  • 0
  • 0
  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View 2loa Vd Phyllis 14 W0-te as PDF for free.

More details

  • Words: 1,204
  • Pages: 5
KaHo Sint-Lieven Bachelor in het Onderwijs: Lager Onderwijs Stagecoördinatie: Lieve Heylen Campus WAAS Hospitaalstraat 23, 9100 Sint-Niklaas Tel.: 03 780 89 04 Fax: 03 780 89 03 E-mail: [email protected]

VERKORTE LESVOORBEREIDING Student(e): Phyllis Van Duyse

Stageschool: Het Kompas

Klas (LO): 2LOa

Stageklas: 5de leerjaar

Vaklector: A. Pil

Mentor: Ellen Van der Weken

Stageles nr.: 14

Datum stageles: Donderdag 24 april 2008

Stagelector: H. Van den Bossche

Begin- en einduur: 10.30u – 11.20u

LEERGEBIED: Wereldoriëntatie

ONDERDEEL: Techniek

LESONDERWERP: Proeven met lucht en elektriciteit

10350106.doc

Academiejaar: 2007-2008

p. 1/5

Beoordeling van de lesvoorbereiding: Attitudes (verantwoordelijkheidszin, correct taalgebruik) – administratie (identificatiegegevens, lesgeven onder de juiste noemer, bronnen, bijlagen) – beginsituatie bepalen, doelstellingen kiezen en formuleren met verwijzing naar leerplan – krachtige leeromgeving uitwerken (correcte leerinhouden selecteren en leerervaringen structureren in lesfases, timing, werkvormen en organisatie bepalen; onderwijsleermiddelen uitwerken) Positieve punten:

Leerpunten:

Voorbereiding nagezien op: door mentor: volstrekt onvoldoende

lector:

onvoldoende

voldoende

Herwerking afgegeven op: aan mentor: volstrekt onvoldoende

ruim voldoende

goed

zeer goed

goed

zeer goed

lector:

onvoldoende

voldoende

ruim voldoende

LEERPLANSITUERING:

OVSG Mens en techniek - Vooraleer kinderen tijdens een constructie een volgende stap (fase) van de handleiding uitvoeren, controleren ze of de reeds gezette stappen correct uitgevoerd zijn. - De leerlingen leren een begonnen taak af te werken en nadien alles op te ruimen. - Via experimenteren met en exploreren van allerlei voorwerpen en materialen ontdekken ze eigenschappen.

BEGINSITUATIE:

Heterogeniteit in de groep: zie portfolio Vakspecifieke inhoud: De leerlingen hebben reeds geleerd over luchtdruk. De leerlingen weten wat elektriciteit is. De leerlingen zitten in een klas met 16 leerlingen.

10350106.doc

Laatst gewijzigd : dd/11/yyyy

p. 2/5

DOELEN:

1. De kinderen kunnen enkele eigenschappen van lucht en elektriciteit op hun niveau verklaren. 2. De kinderen kunnen eenvoudige proefjes met lucht en elektriciteit volgens een bepaald stappenplan correct en veilig uitvoeren: - ze stellen zichzelf een vraag - ze formuleren vooraf een eigen veronderstelling - ze voeren een proef uit - ze noteren wat ze gezien hebben - ze selecteren een verklaring uit een gekregen reeks 3. De kinderen kunnen een afgelijnde opdracht in groep afwerken.

DIDACTISCH MATERIAAL:

Een glas, Water, Een blad papier/stuk karton, Een houten latje (60-80cm), Een touwtje, Plakband, Twee gelijke ballonnen, Eventueel 2 punaises om het touwtje te bevestigen, Een blad hard papier, Een touwtje, Een stokje, Een theelichtje, Een aansteker, 2 pingpongballetjes, Plakband, Garen/dun touw, Schaar, Tafel, Lat, Rietje, 2 ballonnen, Donkere ruimte (kan ook onder een tafel of in een hoekje., Droog haar zonder gel, Een batterij, 2 stukjes koperdraad, Een klein lampje

BRONNEN:



http://www.proefjes.nl/proefjes.php



Handleiding Piramide p. 941 e.a.

AANTAL BIJLAGEN:

5

BORDSCHEMA

10350106.doc

Laatst gewijzigd : dd/11/yyyy

p. 3/5

DOEL NR.

10.30u

LESFASE - LEERINHOUD

DIDACTISCH HANDELEN

LEERMIDDELEN

Introductie en aankondiging van de proefjes Luchtdruk en elektriciteit

2 De luchtdruk is de kracht die het gewicht van de lucht in de atmosfeer op een oppervlak uitoefent. Afspraken: • Controleer bij elke tafel eerst of alle dingen die je nodig hebt ook echt op tafel liggen. • Verdeel de opdrachten: 1 leerling legt het materiaal klaar 1 leerling leest de opdracht voor 2 leerlingen maken het proefje en voeren het uit. • Wissel steeds van rol! Niet steeds dezelfde leerlingen voeren het proefje uit! • De stappen op het werkblad moet je stap voor stap doen net als de vragen beantwoorden, anders zijn de proefjes niet leuk. • Er zijn ook vragen, die je moet beantwoorden.‘Wat denk je dat er gebeurt?’ is een veel voorkomende vraag, deze vraag kun je nooit fout beantwoorden, het is vooral belangrijk dat je zelf nadenkt over wat er zou kunnen gebeuren. • De uitleg ligt al op tafel (de rode kaart), lees deze pas aan het einde van de proef, anders weet je al wat er gaat gebeuren. • Na elk proefje moet je alles weer opruimen zodat het volgende groepje weer opnieuw kan beginnen. • Heb je nog veel tijd over? Vraag het eerst aan de juf! Dan kan je het 2de proefje uitvoeren!

10350106.doc

Lk: Vandaag onderzoeken we twee dingen die we niet echt kunnen zien: luchtdruk en elektriciteit. Deze passen natuurlijk heel goed bij onze werothema’s: het weer en energie. We gaan dit onderzoeken aan de hand van enkele proefjes. Ik ga jullie straks in groepjes van 4 verdelen. Ik duid jullie een tafel aan en daar beginnen jullie. Op mijn teken leg je alles terug zoals het lag in het begin, en schuif je door naar de volgende tafel. Op de tafels zullen 3 verschillende kleuren van papier liggen. Het witte blad is het afsprakenblad, dat lees je voor je begint! Het groene blad zegt wat je moet doen. En het rode blad draai je pas om als je heel het proefje hebt gedaan, want het is de verbetersleutel en geeft een beetje extra uitleg. Dat dien je dus ook goed te lezen!

Werkbundels Groene blaadjes Rode blaadjes Wit afsprakenblad

Je krijgt van mij straks een werkbundel, die neem je mee naar elk proefje. Je zal goed moeten doorwerken want je hebt ongeveer 7 minuten per proefje. Anders kan niet iedereen elk proefje uitvoeren. Op mijn teken ruim je alles op en schuif je door. Ben je begonnen bij proefje 2, dan ga je naar 3. Bij sommige tafels zijn er 2 proefjes, maar das zijn extra proefjes, je moet er zeker 1 van de 2 doen! Doorschuifsysteem: 1 => 2 2 => 3 3 => 4 4 => 1 Lk overloopt de afspraken met de leerlingen.

Laatst gewijzigd: 19-11-yyyy

p. 4/5

DOEL NR.

10.40u 1 2 3

LESFASE - LEERINHOUD

DIDACTISCH HANDELEN

Overlopen van de proefjes Tafel 1: Proefje 1: Water op zijn kop Proefje 2: Heeft lucht een gewicht? (extra proefje) Tafel 2: Proefje 3: Warme lucht stijgt Tafel 3: Proefje 4: Luchtdruk Tafel 4: Proefje 5: Bliksem ballon Proefje 6: Waar brandt de lamp? (extra proefje)

De leerkracht overloopt samen met de leerlingen de proefjes heel kort aangezien de nadruk ligt op werken in teamverband. De leerlingen moeten zelf de opdracht goed lezen en de vragen beantwoorden. De leerlingen gaan aan de slag en de leerkracht loopt rond en begeleidt waar nodig. Opgelet: De smoelenmens gaat aan bord. Is de smoelenmens vol, dan ruimt iedereen op en stoppen we ermee. Al het materiaal ligt klaar op de tafels. Tafel 1 staat dicht bij de wastafel aangezien er gemorst kan worden.

Voor beschrijving van de proefjes: Zie proefblaadjes en werkblaadjes

11.10u

Een glas Water Een blad papier/stuk karton Een houten latje (60-80cm) Een touwtje Plakband Twee gelijke ballonnen Eventueel 2 punaises om het touwtje te bevestigen Een blad hard papier Een touwtje Een stokje Een theelichtje Een aansteker 2 pingpongballetjes Plakband Garen/dun touw Schaar Tafel Lat Rietje 2 ballonnen Donkere ruimte (kan ook onder een tafel of in een hoekje. Droog haar zonder gel Een batterij 2 stukjes koperdraad Een klein lampje

Opruimmoment en nabespreking Opruimen van het materiaal

1 Peilen naar ervaringen bij de leerlingen.

10350106.doc

LEERMIDDELEN

Lk: Steek al jullie materiaal terug in de zak. Afval gaat de vuilbak in. Plaats jullie banken terug op de juiste plaats en ga rustig zitten.

Vuilbak Plastic zakken

VS: Wat vonden jullie het leukste proefje? VS: Bij welk proefje had je een ander resultaat verwacht? Waarom? VS: Wat heb je geleerd vandaag?

Laatst gewijzigd: 19-11-yyyy

p. 5/5

Related Documents

2loa Vd Phyllis 14 W0-te
November 2019 13
1illoa Vd Phyllis 05 Wo-te
November 2019 13
Vd Complete
April 2020 12
Vd - Ii Godina
July 2020 3
Vd Filter Pack Contents
November 2019 14
Phyllis Review 2008
April 2020 4

More Documents from ""

Werkbundel Proefjes
November 2019 23
Werkblad Bosdieren 04
November 2019 14
1illoa Vd Phyllis 05 Wo-te
November 2019 13
Werkblaadje Vliegen
November 2019 21
Verjaardagskaart Mark
May 2020 18
2loa Vd Phyllis 14 W0-te
November 2019 13