Plan de Afacere Afacerea cu Gaini
ÎI”Crustacee”
Antreprenor: Cvasnei Ion Orasul: Cahul Telefon: 060474497 Email/fax:
[email protected]
Cahul 2017
Cuprinsul 1) Descrierea Afacerii 2) Planul financiar 3) Piata si clientii 4) Descrierea produsului 5) Publicitatea
Descrierea Afacerii
Fermele de raci castiga si ele teren deosebit de important. In Republica Moldova, nivelul cererii pentru raci vii si congelati, este unul destul de mare pentru a ne determina sa cercetam mai atent astacicultura, ramura a acvaculturii, ramura ce se ocupa cu exploatarea rationala si cresterea racilor. Pretul de comercializare a racilor este unul deosebit de avantajos. Un singur kilogram de raci vii se comercializeaza la pretul de 12-20 de euro si un kilogram de raci congelati ajunge la 4-5 euro. Nu uitati faptul ca racii sunt considerati o delicatesa si orice restaurant respectabil are nevoie de un stoc constant de carne proaspata. Pentru o crescatorie de raci,un singur hectar de apa ofera in mediu 600-800 kg de raci.Calculind la pretul minim de 12 euro optinem suma de 7200-9600 de euro anual . De asemenea racii nu reprezinta dificultati si nu cer efort enorm pentru crestere si intretinere.Cei care se decid sa-si infiinteze o afacere cu raci pot lua in considerare si un avantaj ,exportul,deoarece racii in ultimul timp sunt foarte intrebati in regimul alimentar al oamenilor. Ferma de raci reprezinta o afacere profitabila din mai multe considerente. Primul este usurinta cu care se demareaza aceste afaceri cu raci. Veti avea nevoie de o balta potrivita pentru cresterea racilor, de echipament necostisitor si de primele specimene de raci de rau. Cei care infiinteaza asemenea afaceri pot primi si fonduri europene nerambursabile,aceasta activitate de crestere a racilor fiind eligibila. Nu sunt necesare instalaţii sofisticate şi consumatoare de energie în vederea creşterii lor, iar dieta racilor este reprezentată de alimente cu valoare economică extrem de redusă. Singura condiţie este asigurarea unui habitat optim. Motivarea afacerii * Motive care stau la baza lansarii sau dezvoltarii afacerii (oportunitatea afacerii). Astacicultura (cresterea racilor) poate fi considerata o afacere foarte profitabila, mai ales in tari unde luciu de apa se preteaza a fi folosit ca ferme de raci. Considerat o delicatesa culinara, racul nu lipsete din meniul unui restaurant care se respecta. Aderarea Moldovei la Uniunea Europeana a deschis oportunitati de comercializarea produselor in alte tari membre.Pe piata europeana, pretul unui kg de raci in stare proaspata variaza intre 10 si 15 euro, iar pentru cei congelati intre 4 si 5 euro.
Planul financiar
Valoarea investitiei initiale am estimat-o la suma de 10000 euro.. Investitia va fi recuperata integral in primii ani de activitate, din profitul net realizat de firma.Banii vor fi folositi pentru cumparea terenului ,pentru amenajarea locului desfasurarii activitatii de crestere a racilor,pentru cumpararea racilor mici. Pasii spre creare 1) Cumpararea terenului pentru desfasurarea activitatii
Pretul (Euro) 4000
2) Amenajarea locului
2000
3) Cumpararea racilor mici
1500
4) Platirea impozitelor
Pina la 500
Alegerea terenului
Este bine ca această etapă să fie parcursă cu ajutorul unor specialişti. Este cea mai delicată etapă, de care depinde de fapt reuşita afacerii. Vorbim aici de amplasament, textura solului, relief, formă. Terenul pe care se doreşte amenajarea fermei trebuie să fie în apropierea unui curs de apă, într-o zonă ferită de îngheţ prelungit. Apa trebuie să conţină minimum 4 mg Ca/l şi o concentraţie a oxigenului de minimum 2 mg/l. Amenajarea crescătoriei Creşterea racilor se poate realiza în sistem extensiv şi semiintensiv. Sunt necesare anumite dotări tehnice specifice în cazul în care se realizează reproducerea artificială a racilor (de fapt, este vorba mai mult de o reproducere asistată, racii împerechindu-se singuri, şi doar ouăle sunt incubate artificial). Bazinele de creştere a racilor diferă foarte mult ca formă şi mod de construcţie de cele piscicole. Popularea a. Pentru speciile de raci indigene, cu valoare economică (Astacus astacus şi Astacus leptodactylus) se va apela la ajutorul şi sprijinul pescarilor din marile bazine hidrografice. Deci popularea se face cu material biologic din natură. De asemenea, se mai poate apela la fermele deja înfiinţate. Însă aceste specii au o creştere greoaie, recoltarea făcându-se după o perioadă de doi-trei ani, când racii ajung la dimensiunea de comercializare. b. Există însă specii exotice care au potenţial ridicat în astacicultură, specii care pot ajunge la dimensiunea de comercializare la vârsta de 1 an. Însă pentru introducerea acestor specii în acvacultura românească sunt necesare avize speciale. În ambele cazuri e preferabil să se facă popularea cu femele purtătoare de ouă. Pentru ca din acele ouă să rezulte populaţii sănătoase şi numeroase de juvenili, apa din bazinele ce vor fi populate trebuie să prezinte condiţii fizico-chimice asemănătoare cu cea din care provin femelele. Elemente de care depinde succesul afacerii 1. Introducerea de specii noi de raci cu creştere rapidă. 2. Posibilitatea înfiinţ’rii unei ferme de raci cu ajutorul unor fonduri nerambursabile.
Există autorizaţii speciale care trebuie obţinute?
În primul rând este necesară obţinerea autorizaţiei de acvacultură de la Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură. De asemenea, mai sunt necesare şi autorizaţii de mediu care, de obicei, se acordă în urma realizării unor studii de impact. Aceste studii au o însemnătate deosebită, mai ales dacă se va face populare cu specii exotice, deoarece acestea, dacă evadează din culturi, pot provoca grave dezechilibre ecologice în mediile acvatice în care ajung.
Planuirea cheltuielilor Pentru aceasta afacere nu am nevoie de un numar mare de angajati deaceea acesta este deasemenea un avantaj foarte mare .Deci am nevoie de persoane care sa se ocupe de ingrijirea terenului si a produsului pentru a oferi hrana ,deasemenea mai este nevoie de o persoana cu studii financiare care sa se ocupe de opeatiunile de vinzare cumparare.Cheltuieli mai mari voi intilni doar la procurarea hranei si a puilor pentru a porni afacerea. Pentru administrarea si ingrijirea balti avem nevoie de urmatorul efectiv de personal: - 4 ingrjitori a cite 2800 lei salariul - 1 manager (Director General) salariu de 3500lei - 2 paznici cu salariu de 2000 lei
Piata si Clientii
Definirea pietei Din punct de vedere al analizei pietei, am efectuat o analiza primara, in cadrul careia am facut investigatii privind preturile de vinzare.Piata noastra de desfacere este reprezentata de orasul Cahul si speram ca pe viitor sa videm marfa atit in tara noastra cit si peste hotarele tarii unde este mai intrebata .Sper ca din toata populatia tari noastre minim 100000 sa cumpere raci din afacerea mea. Carnea de rac este foarte consumata mai ales in tarile din Vestul Europei si SUA. Si in Moldova se consuma carnea de rac, in special in zonele unde localnici sunt obisnuiti de ani de zile cu acest animal, in general in reajma raurilor si a baltilor. Cum carnea racului este foarte gustoasa, in marile restaurante se serveste ca si delicatesa, iar cererea de care de rac este intr-o crestere constanta.
Clientii Clientii reprezinta si ei un factor important in dezvoltarea afacerii mele.Astfel in Republica Moldova racii sunt foarte intrebati,ma voi stradui ca ei sa aiba un mediu de viata curat cit si sa fie comestibili.Clientii posibili ai afacerii mele la inceput vor fi din locul natal iar apoi cu timpul sper sa fie si cei din Europa ,Asia etc.
Concurenta Concurenti pentru activitatea pe care am planuito nu se intilnesc pe teritoriu ocupat de intreprinderea mea ,dar daca de luat in general magazinele care comercializeaza carne ar putea sa fie concurenti dar oricum racul reprezinta un delicates mai deosebit care nu ar trebui sa lipseasca de pe masa fiecaruia. Avantajele fata de concurenta. Carnea de rac este alba, se consuma coada si carnea din cei doi clesti; este asemanatoare la gust cu crevetii, crabii, puii de balta sau de gaina.
Descrierea Produsului
Racul este cea mai apreciată crustacee la nivel mondial, dar, din cauza poluării apelor, se găsește tot mai rar. În majoritatea țărilor Europei Occidentale, acesta aproape că a dispărut. De aceea, în ultima perioadă, creșterea racilor a devenit tot mai des întâlnită, racii fiind din ce în ce mai căutați pe piețele din Europa și SUA - carnea lor este considerată o delicatesă, iar crusta este folosită pe larg în farmaceutică pentru un șir de preparate medicamentoase pentru aparatul locomotor. Cererea de raci este în creștere și în Republica Moldova, pentru că restaurantele sunt nevoite să importe fructe de mare. Pentru a iniția o afacere profitabilă cu raci, este nevoie de un lac, cu o calitate bună a apei. Bazinul acvatic trebuie supravegheat riguros și ferit de agenți poluanți. Racul nu este pretențios la mâncare și nu este nevoie de niciun fel de instalații speciale pentru creșterea lui. Consumul de forță de muncă este, de asemenea, redus. Cam o oră de treabă pe zi pe hectar, or, vorba răcarilor - baltă să fie! Racii pot fi recoltați pentru comercializare la vârsta de unudoi ani, în funcție de rasă. Racul autohton crește mai greu, dar există specii americane care sunt gata pentru consum în 10-12 luni. Totodată, racii se mai consideră și un fel de sanitari ai heleșteielor, deoarece mănâncă orice rămășițe vegetale sau animale. Fructele de mare, în special racii, aduc numeroase beneficii asupra organismului. În plus, racii pot fi consumați în postul Crăciunului pentru că sunt considerați a fi un aliment de post, întrucât nu au sânge. Racii au numeroase proprități nutritive,motiv pentru care sunt recomandați pentru consum. Aceste fructe de mare conțin 99% proteine,în timp ce doar 1% reprezintă grăsimi. Așadar,100 de grame de raci conțin 16 grame de proteine și 1 gram de grăsimini,din care 2% saturate,2% monosaturate si 3% polinesaturate. Alimentul contribuie în proporție medie de 20% la necesitățile zilnice ale organismului. Datorită faptului că nu conține carbohidrați,poate fi consumat fără a cauza probleme de greutate. Un alt aspect favorabil îl reprezinta mediul foarte sigur în care hrana este dezvoltată. Nu există reziduri toxice sau hormoni artificiali de creștere,deoarece racii trăiesc în medii ferite de poluare. Consumul zilnic aduce beneficii considerabile,printre care prevenirea astmului,cancerului,atacurilor cerebrale sau bolilor cardiovasculare. Când şi cum se recoltează racii? De regulă, racii se recoltează toamna. Femelele purtătoare de ouă nu se comercializează, ele se păstrează pentru repopularea bazinelor de creştere. În sistemele extensive, unde nu există posibilităţi de vidare a bazinelor, racii se recoltează cu ajutorul capcanelor. În sistemele semiintensive, bazinele se videază, apoi racii sunt recoltaţi manual. Racii rezistă fără apă între 5 şi 7 zile, cu condiţia ca mediul să fie răcoros şi ferit de lumină. Transportul se face în cutii din lemn, racii putând fi aşezaţi pe două-trei rânduri. Transportarea racilor nu ridică, aşadar, probleme deosebite.
Ce preferă racii? Dacă intenționați să porniți o afacere cu raci, trebuie să știți că aceste crustacee preferă malurile apelor acoperite cu vegetație acvatică sau cu multe rădăcini de salcie care oferă ascunzișuri. Le plac și apele cu o adâncime variabilă, fundul apelor format din nisip de râu și pietriș, precum și bazinele alimentate cu apă curată din preajma cursurilor (apă de izvor). Este bine ca în heleșteie iarna apa să nu înghețe până la fund. Condițiile de întreținere Racii se dezvoltă bine în bazine sau lacuri naturale, în care apa să aibă: un pH de 7,59; o salinitate (conținutul de săruri) între 0,6 și 1%; valori minime de oxigen de 2,0 mg la litru; conținut de calciu de 4,0 mg la litru și o circulație constantă. Specialiștii afirmă că, în condițiile R. Moldova, se potrivesc bine pentru creștere specii cum ar fi racul de râu (Astacus fluviatilis), racul de lac (Astacus leptodactylus), lacul de munte (Astacus torrentium). De asemenea, se pot crește cu succes racul cu picioare albe (Astacus pallipes), racul american (Orconectes limosus), racul de California (Pacifastacus leniusculus), racul de Louisiana (Procambarus clarkii). Racii sunt canibali cu „sânge albastru” Orice răcar serios cunoaște unele calități și particularități ale racilor. Așadar, racul are sângele albastru și respiră sub apă circa 48 de ore. Este un animal foarte lacom și consumă orice materie organică. Numărul de ouă depuse de raci diferă de la o specie la alta, însă de obicei o femelă produce până la o sută de ouă. Ouăle au diametrul de 2-3 milimetri. La raci sexele sunt separate, iar femelele țin icrele fecundate sub coadă. Racul necesită un teritoriu personal, pe care nu îl împarte cu nimeni. De regulă, aceste teritorii sunt niște galerii săpate în mal. Astfel, pentru o afacere profitabilă va fi nevoie de o lungime mare de mal. Acest lucru se rezolvă cu șanțuri pe fundul bazinului ca un labirint ori sub formă de serpentine, una lângă alta. Racii ies noaptea și caută mâncare timp de 4-5 ore. Se prind în niște cuști speciale. Având în vedere că racii sunt canibali, începând cu luna aprilie se separă racii maturi, mai ales femelele purtătoare de ouă, adăpostindu-le într-un bazin cu apă cu temperatura de aproape 20 de grade Celsius. Creșterea racilor în cifre Potrivit unui patron de restaurant din capitală, prețul de comercializare a racilor este de 12-20 de euro pentru un kilogram de crustacee vii și aproximativ 5 euro pentru un kilogram de raci congelați. Un bazin cu o suprafață de un hectar de apă, prin creșterea intensivă a racilor, oferă o cantitate de aproximativ 800-1000 kg de raci. Calculat la un preț minim de 12 euro per kg viu, avem un profit de 12 mii de euro pe an. Cu o baltă deja existentă, investiția scade la doar câteva mii de euro (2 500 – 3 000 de euro pentru un hectar). Cheltuielile de întreținere nu depășesc 500-800 de euro pe hectar. Cu cât ferma este mai mare, cu atât cheltuielile cresc, însă respectiv crește și venitul. Practic, o investiție clasică se amortizează din primul an, după care se lucrează în profit. O fermă de raci se face în două etape Dacă v-ați hotărât să încercați o crescătorie de raci, atunci procedați eșalonat. În primul rând, probați popularea bazinelor existente ca să experimentați inițial.
Ulterior, dacă ați experimentat suficient, purcedeți la desfășurarea afacerii. Va trebui să reamenajați heleșteiele, să le populați din propriul puiet cu femele purtătoare de ouă, rezervate de cu toamnă într-o baltă curată etc. Termenul de maturizare a racilor durează circa doi ani și în acest timp ajung la o lungime de 10-12 centimetri și la o greutate de 40-70 de grame. Racii pot fi hrăniți cu carne crudă sau fiartă, pește, legume, hrană combinată ș.a. Racii în acvariu de casă Pentru creșterea racilor decorativi în acvariu de casă veți avea nevoie de un mascul, o femelă și un acvariu de circa 70 de litri. Acvariul trebuie să aibă foarte multe ascunzători din pietre, iar cât timp racii sunt mici pot fi și plante, însă la maturitate acestea vor fi mâncate. Racii preferă să stea și pe mal, de aceea ar fi bine să le faceți un loc sau să plasați în acvariu obiecte ce le-ar permite să iasă din apă. Acvariul trebuie acoperit, fiindcă racii râvnesc să părăsească captivitatea. Pentru a se dezvolta, racii trebuie să năpârlească, iar în acest timp sunt foarte sensibili. În perioada în care femelele poartă icre, acestea devin agresive și necesită mai mult spațiu. Luptele între raci sunt frecvente și deseori printre ei se pot găsi făpturi cu membre lipsă, mai ales dacă apa este caldă. Câteva lucruri interesante despre raci Racii sunt extrem de sensibili la schimbările de mediu. Comportamentul lor se va schimba vizibil imediat ce componența chimică a apei se va modifica. Acest fapt va servi drept semnal de defecțiune a sistemului de filtrare în bazinul acvatic. În râurile insulei Tasmania locuiesc cei mai mulți raci din lume. Lungimea medie a acestora atinge 60 de centimetri și un exemplar poate ajunge la o greutate de patru kilograme. Racii de râu sunt mult mai gustoși decât cei de baltă. Francezii știu să gătească din crusta de raci o supă considerată o mare delicatesă, care este și o carte de vizită a bucătăriei franceze. Carnea de raci este excepțional de gustoasă, îndeosebi vara și toamna, și are nevoie de timp scurt pentru gătit. Racii conțin cantități mari de seleniu, iod și zinc, sunt o sursă importantă de proteine, cu foarte puține grăsimi. Racii conțin și omega-3, ceea ce îi face și mai valoroși pentru consum. De la raci se consumă doar carnea din clești și din coadă. Care sunt momentele cele mai importante ale afacerii, pe durata unui an?
amenajarea şi pregătirea bazinelor în vederea populării procurarea materialului biologic de populare procurarea şi/sau producerea hranei racilor repartizarea racilor pe bazinele de creştere creşterea efectivă a racilor reproducerea racilor recoltarea controlul sanitar-veterinar planificarea următorului an (managementul), a eventualelor investiţii etc.
Publicitatea
Activitatea de marketing are ca obiectiv informarea potentialilor clienti de ofertele de cumparare. Principarea metoda de promovare va fi prin intermediul internetului In acest scop am elaborat materiale promotionale, constand in fluturasi promotionali si mape de prezentare a activitatii .Fluturasii promotionali au fost distribuiti prin intermediul colaboratorilor. De asemenea au fost angajati doi promoteri care timp de o saptamana, contra sumei de 400 lei fiecare, au distribuit fluturasii in cutiile postale ale orasului.Suntem convinsi ca cea mai buna reclama va fi totusi calitatea serviciilor noastre, iar cel mai eficient mijloc de promovare vor fi chiar clientii nostri care vor recomanda serviciile si produsele noastre Pentru inceput intentionam sa incheiem contracte de furnizare cu cateva magazine din marile orase si restaurante. Pana la cresterea puietului de rac, moment in care vom putea onora comenzi mai mari, intentionam sa ne axam pe piata restaurantelor si a pietelor pescaresti.