PARAMETRII DE ZGOMOT AI UNUI CUADRIPOL Orice etaj din structura unui receptor radio poate fi analizat ca şi un cuadripol, caracterizat de funcţia de transfer: K& j K exp j .
(2.52)
Modulul funcţiei de transfer, K& j K , determină răspunsul în frecvenţă al cadripolului, a cărui caracteristică de frecvenţă normată va fi: K , (2.53) K0 unde K 0 reprezintă valoarea maximă a funcţiei de transfer, la frecvenţa de rezonanţă 0 . Cu ajutorul caracteristicii de frecvenţă putem determina banda de trecere a cuadripolului, definită la nivelul 0,707. Argumentul funcţiei de transfer f , determină caracteristica fază – frecvenţă a cuadripolului. Pentru a putea caracteriza un cuadripol din punct de vedere al performanţelor de zgomot se folosesc câţiva parametri specifici şi anume: • banda eficace de zgomot sau banda efectivă de trecere - Be ; • factorul de zgomot (noise Factor) F , care se poate exprima şi în decibeli F dB 10log F (noise Figure); • temperatura efectivă de zgomot.
f
Pentru a determina banda eficace de zgomot – Be vom considera sistemul din fig. , format din dipolul A – care reprezintă sursa de semnal/zgomot, caracterizat printr-o densitate spectrală a puterii nominale de zgomot constantă S zA şi cuadripolul B – caracterizat prin intermediul coeficientului de amplificare în putere K p f .
Fig. Sistem pentru evaluarea lui Be şi F
În aceste condiţii, puterea nominală a zgomotelor transferate de la 2 sursa de semnal la bornele 2-2` de ieşire ale cuadripolului - PzA , va fi egală cu:
0
0
PzA S zA K p f df S zA K p 0 2
Kp f K p0
df S zA K p 0 2 f df , 0
(2.54)
unde K p 0 reprezintă valoarea maximă a coeficientului de amplificare în putere, la frecvenţa de rezonanţă 0 , iar indicele din paranteze indică poarta cuadripolului la care se determină puterea de zgomot. Vom defini banda eficace de zgomot – Be , a cuadripolului B ca:
Rezultă că:
Be 2 f df . 0
(2.55)
PzA S zA K p 0 Be .
(2.56)
2
Fig. Banda eficace de zgomot În fig. este prezentată interpretarea grafică a benzii efective de zgomot, aceasta fiind numeric egală cu baza dreptunghiului cu înălţimea egală cu unitatea şi a cărui suprafaţă este egală cu suprafaţa cuprinsă întra 2 curba f şi axa absciselor.
Pentru similitudine, putem introduce un nou parametru care să caracterizeze puterea zgomotelor interne ale cuadripolului, definit temperatura efectivă de zgomot a cuadripolului Te , astfel încât: Pzpr n kTe Be ,
(2.75)
Te T0 F 1 .
(2.76)
1
rezultând că:
Prin urmare, puterea totală a zgomotelor la bornele de intrare ale sistemului A-B, în condiţii de adaptare, va fi: Pz k TA Te Be . 1
(2.77)
Altfel spus, dacă temperatura de zgomot a antenei TA , se ridică cu Te grade pe scara absolută, atunci această sursă, în regim de adaptare, aplică o putere suplimentară de zgomot la intrarea cuadripolului egală cu puterea zgomotelor interne ale acestuia. De subliniat că temperatura efectivă de zgomot a unui cuadripol nu depinde de temperatura echivalentă de zgomot a sursei de semnal. Comparând Te cu TA putem trage concluzii importante pentru practică. Astfel, pentru un receptor radio, dacă Te < TA , atunci este clar că sensibilitatea acestuia este limitată de zgomotele externe şi nu va avea nici un rost să micşorăm zgomotele interne. Dacă însă Te > TA , atunci se impune găsirea unor soluţii de reducere a zgomotelor interne pentru a îmbunătăţi sensibilitatea acestuia. Factorul de zgomot şi temperatura efectivă de zgomot a unui cuadripol sunt parametri ce se pot măsura în practică. Să considerăm un amplificator format din unul sau mai multe etaje, caracterizat de coeficientul de amplificare în putere K p 0 , banda efectivă de zgomot Be şi factorul de zgomot F sau temperatura efectivă de zgomot Te T0 F 1 (fig. ). Într-o primă etapă a procesului de măsurare, la intrarea amplificatorului se conectează un rezistor etalonat cu rezistenţa R, egală cu rezistenţa echivalentă a antenei sau rezistenţa internă a sursei de semnal, pentru a avea adaptare, care se află la temperatura TA1 t A1 T0 . La ieşirea amplificatorului se conectează un watt-metru, care va măsura puterea totală a zgomotelor: Pz1 kTA1Be K p 0 kT0 Be F 1 K p 0 kT0 Be F 1 t A1 K p 0 . (2.78)
Fig. Metodă de măsurare a factorului de zgomot În a doua etapă, printr-o metodă oarecare, rezistorul R se aduce la temperatura TA 2 t A 2 T0 TA1 . Watt-metrul va măsura puterea de zgomot: Pz 2 kT0 Be F 1 t A 2 K p 0 .
(2.79)
În a treia etapă, cunoscând raportul dintre puterile măsurate anterior: Pz 2 F 1 t A2 , Pz1 F 1 t A1
(2.80)
putem determina valoarea factorului de zgomot sau a temperaturii efective de zgomot: t t A1 T TA1 F 1 A2 Te A 2 , . (2.81) 1 1 În realitate, prima măsurătoare se face la temperatura mediului ambiant TA1 T0 , iar pentru a se creşte temperatura de zgomot a rezistorului, în etapa a doua, se foloseşte un generator de zgomot cu ajutorul căruia se injectează un curent de zgomot care să permită creşterea puterii de zgomot la bornele rezistorului până obţinem un raport 2 al puterilor de la ieşire. Astfel, dacă vom folosi ca generator de zgomot o diodă semiconductoare cu o rezistenţă de pierderi mică, pentru a putea neglija zgomotele termice ale acesteia în raport cu zgomotele de alice, atunci valoarea medie pătratică a tensiunii de zgomot la bornele rezistorului R va fi: e u z2 4kT0 Be R 2eI 0 Be R 2 4kT0 Be R 1 I 0 R 4kTA2 Be R , 2kT0 (2.83) de unde rezultă că:
TA 2 T0 1 20 I 0 R ,